Tłusty Czwartek
Tradycja to tradycja. Ten szczególny dzień musi być na słodko! Ucieszą się wszystkie łasuchy, ale też każdy może na chwilę zapomnieć o kaloriach.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Jeśli nawet to tylko zabobon, lepiej nie kusić losu i w ten dzień najeść się słodyczami do syta. W końcu tłusty czwartek to także zapowiedź długiego czasu Wielkiego Postu, więc korzystajmy!
Przyjęło się, że w to święto łasuchów należy spożyć puszyste pączki z nadzieniem. W wielu domach prym wiodą także faworki, inaczej zwane chrustem. Można też przyrządzić serowe oponki z dziurką. Lojalnie ostrzegamy, z każdego z naszych przepisów można zrobić góry słodyczy, więc dla własnego zdrowia, lepiej się nimi podzielić...
Składniki na 20 sztuk: 150 g mielonego twarogu, 100 g kwaśnej gęstej śmietany, 1 torebka cukru waniliowego, 75 g cukru, szczypta soli, jajko, 5 łyżek oleju, 5 łyżek mleka, torebka proszku do pieczenia, 35 dag mąki, litr oleju do smażenia, 2 łyżki cukru pudru, łyżka różowego cukru do posypania, mąka do oprószenia stolnicy.
Przygotowanie: Twaróg utrzyj z solą, śmietaną, jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym oraz olejem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsyp do ucieranej masy. Zagnieć gładkie ciasto i przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Foremką o średnicy ok. 11 cm wytnij kółka. Mniejszą foremką albo kieliszkiem wytnij otworki.
W szerokim garnku (ewentualnie we frytownicy) rozgrzej olej. Partiami wkładaj ciastka i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyjmij, przełóż na chwilę na papierowy ręcznik, aby ciastka ociekły z tłuszczu. Oponki oprósz cukrem pudrem (możesz dodatkowo posypać różowym cukrem).
Składniki na 25 sztuk: 40 g drożdży, 250 ml mleka, 60 g cukru pudru, 50 g masła, 4 żółtka, 3 łyżki rumu, 500 g mąki gładkiej, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie: Drożdże rozkrusz i wsyp do połowy letniego mleka, dodaj łyżkę cukru i poczekaj, aż wyrośnie zaczyn. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do tej masy stopniowo dodawaj żółtka i utrzyj na gładki krem. Posól przesianą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, utartą masę maślaną, rum, resztę letniego mleka i ugnieć elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 25 części i uformuj z każdego kulkę. Rozłóż na posypanej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na kolejnych 20 minut, aby wyrosły. Rozgrzej dobrze olej, wyrośnięte kulki spłaszcz lekko przed smażeniem i smaż z obu stron do przyrumienienia. l Pączki odłóż na metalową kratkę lub na serwetki, aby ściekł z nich tłuszcz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki na 25 sztuk: pół kg mąki , 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, płaska łyżeczka cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka wódki, 600 g smalcu (lub masła klarowanego) do smażenia, szczypta soli, cukier puder i szczypta wanilii do posypania.
Przygotowanie: Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i ocet. l Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto na ścisłą masę. Ciasto ubij parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając i odłóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek i pokrój nożem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryj je czystą, lekko wilgotną ściereczką. Ciastka smaż na złocisty kolor (nie kładź na zbyt mocno rozgrzany tłuszcz). Osączone z tłuszczu, posyp cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.
Forum: Te produkty spalają skutecznie tłuszcz! [kliknij]