Owoce pigwy
Nazywane są polską cytryną, gdyż zawierają sporą ilość witaminy C, są twarde, bardzo kwaśne i aromatyczne.
Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty.
Z pektynami
Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają.
Sok pełen witamin
1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram. Następnie układam warstwami w słoju i przesypuję 1/2 kg cukru. Zamykam i odstawiam w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie mieszam. Powstały syrop przelewam do butelek lub słoików i pasteryzuję. Jest idealny zimą na przeziębienie i do herbaty.
Jak przyprawa
Ścieram na tarce skórkę z pigwy i suszę w piekarniku. Potem mielę na proszek w elektrycznym młynku do kawy. I mam aromatyczną przyprawę do sałatek i deserów.