Reklama

Owocowe szaszłyki

Domowe słodkości na Dzień Dziecka? Te słodkie przekąski umilą najmłodszym ich święto, a Tobie nie przysporzą zbyt wiele pracy.

Składniki na szaszłyki

  • 1 kg truskawek lub innych owoców (mogą być brzoskwinie, nektarynki, banany, kiwi, ananas, jabłka, gruszki, arbuz, pomarańcze itp.)

Składniki na ganache

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • garść płatków migdałów do posypania

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyj. Truskawki odszypułkuj. Nadziej na patyczki do szaszłyków. (Jeśli używasz owoców, które ciemnieją po obraniu, delikatnie skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny). 

2. Przygotuj ganache. Oba rodzaje czekolady połam, masło pokrój na  kawałki. Wrzuć składniki razem z cukrem i śmietanką do szklanej miski. Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by nie dotykała ona powierzchni wody. Mieszaj, dopóki masa nie nabierze jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia. 

3. Płatki migdała podpraż na suchej patelni. Jeszcze ciepłym sosem polej owocowe szaszłyki. Posyp uprażonymi migdałami. Udekoruj. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy