Owocowe szaszłyki
Domowe słodkości na Dzień Dziecka? Te słodkie przekąski umilą najmłodszym ich święto, a Tobie nie przysporzą zbyt wiele pracy.
Składniki
na szaszłyki
- 1 kg truskawek lub innych owoców (mogą być brzoskwinie, nektarynki, banany, kiwi, ananas, jabłka, gruszki, arbuz, pomarańcze itp.)
na ganache
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- garść płatków migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyj. Truskawki odszypułkuj. Nadziej na patyczki do szaszłyków. (Jeśli używasz owoców, które ciemnieją po obraniu, delikatnie skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny).
2. Przygotuj ganache. Oba rodzaje czekolady połam, masło pokrój na kawałki. Wrzuć składniki razem z cukrem i śmietanką do szklanej miski. Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by nie dotykała ona powierzchni wody. Mieszaj, dopóki masa nie nabierze jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia.
3. Płatki migdała podpraż na suchej patelni. Jeszcze ciepłym sosem polej owocowe szaszłyki. Posyp uprażonymi migdałami. Udekoruj.
Zobacz także: