Owocowe szaszłyki
Domowe słodkości na Dzień Dziecka? Te słodkie przekąski umilą najmłodszym ich święto, a Tobie nie przysporzą zbyt wiele pracy.
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyj. Truskawki odszypułkuj. Nadziej na patyczki do szaszłyków. (Jeśli używasz owoców, które ciemnieją po obraniu, delikatnie skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny).
2. Przygotuj ganache. Oba rodzaje czekolady połam, masło pokrój na kawałki. Wrzuć składniki razem z cukrem i śmietanką do szklanej miski. Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by nie dotykała ona powierzchni wody. Mieszaj, dopóki masa nie nabierze jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia.
3. Płatki migdała podpraż na suchej patelni. Jeszcze ciepłym sosem polej owocowe szaszłyki. Posyp uprażonymi migdałami. Udekoruj.
Zobacz także: