Owocowe tarteletki z ciasta francuskiego
Z limonki, przy pomocy obieraczki do warzyw, ścinamy cienkie plasterki skórki, a następnie wyciskamy sok. 3/4 chipsów kokosowych przekładamy do moździerza i miażdżymy na mniejsze kawałki.
Sposób przygotowania na następnej stronie:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z 3/4 ilości soku z limonki i szczyptą soli. Dodajemy cukier i karmelizujemy na jasnozłoty kolor. Przekładamy plastry ananasa i podsmażamy 3-4 minuty na małym ogniu z obu stron. Przekładamy na talerz.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy 6 kół o średnicy 12 centymetrów. Każdy posypujemy zmiażdżonymi chipsami kokosowymi i na środek układamy plaster podsmażonego ananasa. Zawijamy do środka boki ciasta, dociskając krawędzie, by utworzyły grubsze brzegi. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka. Pieczemy około 20 minut w 200ºC na jasnozłoty kolor. Gdyby się za bardzo zaczęły przypiekać, możemy blachę przykryć folią aluminiową.
Tarteletki przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch posypujemy pozostałymi chipsami kokosowymi i dekorujemy paskami skórki z limonki. Na koniec skrapiamy pozostałym sokiem z limonki, przekładamy na duży talerz lub paterę i podajemy do kawy albo herbaty.
Zobacz także: