Reklama

Owocowe tarteletki z ciasta francuskiego

Z limonki, przy pomocy obieraczki do warzyw, ścinamy cienkie plasterki skórki, a następnie wyciskamy sok. 3/4 chipsów kokosowych przekładamy do moździerza i miażdżymy na mniejsze kawałki.

Składniki dla: 6

Składniki

  • 2 opakowania gotowego świeżego ciasta francuskiego
  • 6 plastrów ananasa
  • 40 g chipsów kokosowych
  • 20 g masła klarowanego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 limonki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania na następnej stronie:

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z 3/4 ilości soku z limonki i szczyptą soli. Dodajemy cukier i karmelizujemy na jasnozłoty kolor. Przekładamy plastry ananasa i podsmażamy 3-4 minuty na małym ogniu z obu stron. Przekładamy na talerz. 

Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy 6 kół o średnicy 12 centymetrów. Każdy posypujemy zmiażdżonymi chipsami kokosowymi i na środek układamy plaster podsmażonego ananasa. Zawijamy do środka boki ciasta, dociskając krawędzie, by utworzyły grubsze brzegi. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka. Pieczemy około 20 minut w 200ºC na jasnozłoty kolor. Gdyby się za bardzo zaczęły przypiekać, możemy blachę przykryć folią aluminiową. 

Reklama

Tarteletki przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch posypujemy pozostałymi chipsami kokosowymi i dekorujemy paskami skórki z limonki. Na koniec skrapiamy pozostałym sokiem z limonki, przekładamy na duży talerz lub paterę i podajemy do kawy albo herbaty.

Zobacz także: 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy