Owocowy kurczak
Latem w naszej kuchni królują maliny, truskawki i jagody, ale zimą można znaleźć owoce, które równie dumnie się zaprezentują: jabłka, gruszki czy śliwki. Jak je wykorzystać do przygotowania pysznych dań w nowej odsłonie?
Składniki
- kurczak (ok. 2 kg)
- sól
- 30 dag mielonej cielęciny
- kwaśne jabłko
- 5 dag wątróbek drobiowych
- 4 szalotki
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 5 łyżek koniaku
- kilka gałązek natki
- tymianek
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 3 łyżki masła
Kurczaka oczyść, w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku.
Wątróbki oczyść i pokrój na kawałki. Jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
Kurczaka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piecz około 2 godziny. W czasie pieczenia podlewaj kurczaka tworzącym się sosem.