Reklama

Owocowy kurczak

Latem w naszej kuchni królują maliny, truskawki i jagody, ale zimą można znaleźć owoce, które równie dumnie się zaprezentują: jabłka, gruszki czy śliwki. Jak je wykorzystać do przygotowania pysznych dań w nowej odsłonie?

Składniki

  • kurczak (ok. 2 kg)
  • sól
  • 30 dag mielonej cielęciny
  • kwaśne jabłko
  • 5 dag wątróbek drobiowych
  • 4 szalotki
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 5 łyżek koniaku
  • kilka gałązek natki
  • tymianek
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 3 łyżki masła

Kurczaka oczyść, w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku.

Wątróbki oczyść i pokrój na kawałki. Jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.

Kurczaka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piecz około 2 godziny. W czasie pieczenia podlewaj kurczaka tworzącym się sosem.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy