Reklama

Owsiane muffiny

Przepyszne karnawałowe przysmaki wcale nie muszą być mocno kaloryczne i tuczące. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml chudego mleka
  • 165 g cukru lub 2 łyżki miodu
  • 2 duże jabłka
  • 130 g mąki pełnoziarnistej
  • 170 g płatków owsianych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu i kurkumy
  • 45 g żurawiny

Sposób przygotowania:

1. Obrane banany wrzuć do miski i dokładnie rozgnieć. 

2. Jajka sparz i całe wbij do masy bananowej. Wlej olej oraz mleko, wymieszaj. Gdy używasz miodu, dodaj do masy. Całość odstaw. 

3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier (jeśli go używasz). Dosyp cynamon i kurkumę. Całość dokładnie połącz. 

4. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. 

5. Do miski z suchymi składnikami wlej masę jajeczną. Zmiksuj i wrzuć jabłka oraz żurawinę. 

Reklama

6. Ciasto przekładaj łyżką do papierowych foremek do 1/3 wysokości. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piecz 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki pozostaw na kratce w piekarniku.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy