Owsiane muffiny
Przepyszne karnawałowe przysmaki wcale nie muszą być mocno kaloryczne i tuczące. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.
Składniki
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 60 ml oleju rzepakowego
- 75 ml chudego mleka
- 165 g cukru lub 2 łyżki miodu
- 2 duże jabłka
- 130 g mąki pełnoziarnistej
- 170 g płatków owsianych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu i kurkumy
- 45 g żurawiny
Sposób przygotowania:
1. Obrane banany wrzuć do miski i dokładnie rozgnieć.
2. Jajka sparz i całe wbij do masy bananowej. Wlej olej oraz mleko, wymieszaj. Gdy używasz miodu, dodaj do masy. Całość odstaw.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier (jeśli go używasz). Dosyp cynamon i kurkumę. Całość dokładnie połącz.
4. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
5. Do miski z suchymi składnikami wlej masę jajeczną. Zmiksuj i wrzuć jabłka oraz żurawinę.
6. Ciasto przekładaj łyżką do papierowych foremek do 1/3 wysokości. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piecz 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki pozostaw na kratce w piekarniku.
Zobacz także: