Reklama

Reklama

Pachnący orzechami chleb bez mąki

Domowy chleb bez konserwantów, pełen orzechów i smaku? Taki właśnie jest chleb bez mąki, który bardzo łatwo przygotujesz w swojej kuchni.

Składniki

  • 70 g orzechów laskowych
  • 140 g ziaren słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego
  • 140 g płatków owsianych
  • 5 łyżek nasion babki płesznik (zmielonych lub całych)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • łyżeczka soli
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce siemię lniane, słonecznik, orzechy, płatki owsiane, nasiona babki płesznik i sól. W drugim naczyniu wymieszaj wodę z miodem i masłem. 

2. Połącz wszystkie składniki. Masę przełóż do keksówki, uprzednio posmarowanej odrobiną rozpuszczonego masła. Owiń folią spożywczą i odstaw na 2 godziny. 

3. Piecz chleb w temperaturze 175 st. C przez 20 minut. Następnie wyjmij go z foremki i piecz na blasze jeszcze przez 30- 40 minut.

Zobacz także:

Reklama

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy