Pączki z mlekiem skondensowanym
Składniki
- 1 kg mąki
- 7 g suchych drożdży
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1/4 szklanki oleju
- cukier puder
- olej do smażenia
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na minimum godzinę, aż wyrośnie.
2. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Pokrój je w prostokąty o bokach 3x5 cm. Przykryj i zostaw na 40 minut.
3. Rozgrzej w głębokim rondlu olej. Wrzucaj partiami pokrojone ciasto i smaż na złoto z dwóch stron (pączki muszą być całkowicie zanurzone w tłuszczu). Odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawaj jeszcze ciepłe, oprószone odrobiną cukru pudru.
Zobacz również: