Paluszki z cukinii w panierce z parmezanem
Cukinia jest pyszna, lekka, prosta w obróbce i łatwa do przyrządzenia na setki sposobów. Polecamy przepis na to smaczne warzywo w wersji przekąski.
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć delikatnie z jogurtem.
2. Cukinie dokładnie wyszorować (nie trzeba ich obierać). Jeśli są duże, przekroić na pół. Pokroić w dość cienkie słupki o długości ok. 10 cm. Posypać solą, pieprzem i papryką.
3. Jajko dobrze roztrzepać w misce. Do drugiej wsypać bułkę tartą, wymieszać z parmezanem. Słupki cukinii zanurzać w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z serem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pilnować, żeby się nie stykały. Piec około 10 minut w temp. 200°C. Cukinia powinna pozostać jędrna i twardawa, a panierka – zrobić się rumiana i chrupiąca. Upieczone paluszki posypać na talerzu kiełkami. Podawać z sosem.
Zobacz także: