Paluszki z mozzarelli
Pyszna przekąska, którą bardzo łatwo przygotujesz. Uświetnij swoje przyjęcie małym co nieco!

Składniki
- 400 g twardego sera mozzarella
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- tymianek
- olej do smażenia
na sos
- 400 g pomidorów w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos. Pomidory razem z listkami bazylii zmiksuj na gładko. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Wymieszaj i duś aż do odparowania nadmiaru wody.
2. Ser pokrój w słupki o grubości 3 cm. Jajko roztrzep z solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki w proszku. W wysokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzej tłuszcz (około 3 cm wysokości).
3. Słupki sera obtocz kolejno w mące, jajku oraz w bułce tartej. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż bułka się ładnie zrumieni. Osącz na ręczniku papierowym. Ciepłe paluszki podawaj z sosem pomidorowym.
Zobacz także: