Paluszki z mozzarelli
Pyszna przekąska, którą bardzo łatwo przygotujesz. Uświetnij swoje przyjęcie małym co nieco!
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos. Pomidory razem z listkami bazylii zmiksuj na gładko. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Wymieszaj i duś aż do odparowania nadmiaru wody.
2. Ser pokrój w słupki o grubości 3 cm. Jajko roztrzep z solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki w proszku. W wysokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzej tłuszcz (około 3 cm wysokości).
3. Słupki sera obtocz kolejno w mące, jajku oraz w bułce tartej. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż bułka się ładnie zrumieni. Osącz na ręczniku papierowym. Ciepłe paluszki podawaj z sosem pomidorowym.
Zobacz także: