Reklama

Paluszki z mozzarelli

Pyszna przekąska, którą bardzo łatwo przygotujesz. Uświetnij swoje przyjęcie małym co nieco!

Składniki

  • 400 g twardego sera mozzarella
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • tymianek
  • olej do smażenia

Składniki na sos

  • 400 g pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos. Pomidory razem z listkami bazylii zmiksuj na gładko. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Wymieszaj i duś aż do odparowania nadmiaru wody. 

2. Ser pokrój w słupki o grubości 3 cm. Jajko roztrzep z solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki w proszku. W wysokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzej tłuszcz (około 3 cm wysokości). 

Reklama

3. Słupki sera obtocz kolejno w mące, jajku oraz w bułce tartej. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż bułka się ładnie zrumieni. Osącz na ręczniku papierowym. Ciepłe paluszki podawaj z sosem pomidorowym.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy