Panierowane tofu
Szukasz alternatywy do mięsnych dań? Przysmakiem, który idealnie sprawdza się na diecie wegetariańskiej, jest tofu. Polecamy w wersji panierowanej.

Składniki
- 2 opakowania wędzonego tofu (po 180 g każde)
- 2 jajka
- szklanka płatków kukurydzianych
- po szczypcie czosnku suszonego, papryki słodkiej mielonej, bazylii i ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Płatki kukurydziane kruszymy wałkiem do ciasta. Tofu kroimy w paseczki. Jajka roztrzepujemy z przyprawami.
2. Pokrojone tofu zanurzamy w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Wstawiamy do lodówki do stężenia przynajmniej na 20 minut.
3. Opanierowane tofu smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Odkładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dowolnymi dodatkami, np. z opiekanymi ziemniaczkami oraz mizerią z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Zobacz także: