Pankejki z ricottą
Nie jestem przesadną fanką pankejków, ale czasami przychodzi dzień, kiedy w domu nie ma chleba i trzeba coś wykombinować. Sięgam wtedy do szafki i szybko robię ciasto. Lubię je wzbogacić kilkoma łyżkami ricotty, dzięki której pankejki stają się dużo delikatniejsze i bardziej niebanalne - pisze Monika Walecka w książce "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno. Do żółtek dodaj ricottę, mleko i dokładnie wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj składniki płynne, przemieszaj. Na końcu dołóż ubite białka i delikatnie połącz z ciastem.
Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Wykładaj po 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smaż na złoto, po 2 - 3 minuty z każdej strony.
Gotowe placuszki podawaj w towarzystwie ulubionego dżemu, syropu czy świeżych owoców.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".
Zobacz także: