Reklama

Panna cotta z malinami

Pomysł na błyskawiczny deser z malinami w roli głównej.

Składniki

  • po 250 ml śmietanki kremówki i mleka 3,2 proc.
  • 8 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • olej kokosowy do foremek

Składniki na sos

  • 30 dag mrożonych malin
  • 7 łyżek cukru
  • opcjonalnie świeże owoce i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach ciepłej wody. Mleko i śmietankę wlać do niedużego rondla, podgrzać, dodać cukier oraz laskę wanilii i wyłuskane z niej ziarenka. Po ok. 5 minutach wyjąć laskę, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić. 

2. Masę przelać do kokilek lub foremek silikonowych wysmarowanych olejem kokosowym. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny. Deser łatwo będzie przełożyć na talerzyk, jeśli naczynia zanurzysz na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważać, by nie nalała się do środka). 

Reklama

3. Maliny rozmrozić, przełożyć do rondla, dolać 50 ml wody, zagotować z cukrem, zmiksować. Można przelać przez gazę - sos będzie aksamitny. Ostudzonym polać przed podaniem panna cottę, obłożyć świeżymi owocami i listkami melisy.  

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy