Panna cotta z malinami
Pomysł na błyskawiczny deser z malinami w roli głównej.
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach ciepłej wody. Mleko i śmietankę wlać do niedużego rondla, podgrzać, dodać cukier oraz laskę wanilii i wyłuskane z niej ziarenka. Po ok. 5 minutach wyjąć laskę, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić.
2. Masę przelać do kokilek lub foremek silikonowych wysmarowanych olejem kokosowym. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny. Deser łatwo będzie przełożyć na talerzyk, jeśli naczynia zanurzysz na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważać, by nie nalała się do środka).
3. Maliny rozmrozić, przełożyć do rondla, dolać 50 ml wody, zagotować z cukrem, zmiksować. Można przelać przez gazę - sos będzie aksamitny. Ostudzonym polać przed podaniem panna cottę, obłożyć świeżymi owocami i listkami melisy.
Zobacz także: