Panna cotta z sosem z jagód
Posmak lata uzyskasz dzięki sezonowym owocom.
Składniki:
800 ml śmietanki 30 proc.
200 ml mleka
130 g cukru
12 g żelatyny
Skórka z 1 cytryny
1 laska wanilii
Świeże jagody, maliny lub jeżyny
Obierz cytrynę ze skórki
Zmieszaj żelatynę z 5 łyżkami wody i odstaw, aby napęczniała. Przekrój laskę wanilii i wyskrob miąższ.
Połącz mleko, 400 ml śmietanki, wanilię, skórkę z cytryny, cukier.
Włóż rondel na średni ogień. Dodaj żelatynę. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając. Przecedź przez sitko. Ubij pozostałą śmietankę na gęstą pianę. Połącz ze schłodzoną mieszanką. Umieść krem w kokilkach i schładzaj w lodówce przez min. 4 godz. Podawaj z sosem z jagód lub innych owoców.
Jak przygotować sos ze świeżych owoców: