Papryczki faszerowane serami

Jeśli nie masz pomysły na imprezową przekąskę, albo kolację - oto przepis na papryki faszerowane serami.

Papryczki faszerowane
Papryczki faszerowane123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 duże słodkie podłużne papryki
  • 15 dag łagodnego żółtego sera (np. gouda)
  • 20 dag fety
  • 12 plasterków szynki
  • 1 kubek śmietany 22%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, fetę rozkruszyć. Szczypiorek opłukać, posiekać, czosnek rozetrzeć.

2. Ser żółty wymieszać z 2/3 pokruszonej fety, posiekanym szczypiorkiem (1 łyżkę odłożyć do dekoracji), czosnkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

3. Papryki umyć, odciąć część od strony ogonka, usunąć gniazda nasienne. Papryki nadziać masą serową, zamknąć "przykrywkami". Każdą paprykę owinąć trzema plasterkami szynki.

4. Rozgrzać olej na patelni. Włożyć papryki, smażyć, aż szynka się zrumieni. Obsmażone papryki ostrożnie przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C. 5 Papryki podawać w naczyniu, w którym się zapiekały, posypane fetą i szczypiorkiem.

Zobacz także:

Hummus z oliwą z oliwek i paprykąStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas