Papryka faszerowana kaszą kuskus
Masz ochotę na kalejdoskop smaków i kolorów na talerzu z pysznościami? Polecamy wyśmienite i apetycznie wyglądające warzywo z nadzieniem.
Kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącym bulionem.
Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aż kasza zrobi się miękka.
Po tym czasie rozdrobnij kuskus widelcem.
Jeśli do przygotowania kaszy użyjesz wody, dodaj do niej 2 łyżki oliwy z oliwek lub łyżkę masła.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, chili i drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone. Całość smaż na małym ogniu.
Do usmażonego już mięsa dodaj gotowy kuskus i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Papryki umyj i osusz. Z każdej odetnij kapelusz i usuń ze środka gniazda nasienne.
Przygotowanym farszem nadziej papryki do połowy i dokładnie dociśnij łyżką.
Na wierzch wlej kilka łyżek sosu czosnkowego wymieszanego ze śmietaną. Wbij jajko.
Papryki przykryj kapeluszami i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 190°C przez 30 minut. Przed podaniem, posyp posiekaną natką pietruszki.