Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Składniki
- 5 papryk w dowolnym kolorze
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego (według uznania, może być wieprzowe)
- 2 torebki ryżu
- koncentrat pomidorowy lub passata
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej
- pęczek natki pietruszki
- olej
Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso, przypraw i podsmaż. W tym czasie ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, dodaj go do mięsa razem z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki), dodaj paprykę mieloną i posiekaną natkę pietruszki. Przykryj farsz i odstaw na pół godziny.
Papryki umyj i odetnij górne części, usuń ze środka gniazda nasienne i białe włókna. Napełnij je farszem ryżowo-mięsnym, przykryj odciętymi kapeluszami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Podlej trochę oliwy i wody. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym.
Zobacz także: