Reklama

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Składniki

  • 5 papryk w dowolnym kolorze
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego (według uznania, może być wieprzowe)
  • 2 torebki ryżu
  • koncentrat pomidorowy lub passata
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej
  • pęczek natki pietruszki
  • olej

Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso, przypraw i podsmaż.  W tym czasie ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, dodaj go do mięsa razem z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki), dodaj paprykę mieloną i posiekaną natkę pietruszki. Przykryj farsz i odstaw na pół godziny. 

Papryki umyj i odetnij górne części, usuń ze środka gniazda nasienne i białe włókna. Napełnij je farszem ryżowo-mięsnym, przykryj odciętymi kapeluszami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Podlej trochę oliwy i wody. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym. 

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy