Papryka kusi
Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów. Nie traci cennych składników odżywczych nawet po obróbce termicznej.
Składniki na 3-4 porcje: 3 marchewki, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, 1 por, po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 25 dag wędzonego boczku, 2 l bulionu, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 3/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz. Ponadto: po 1/4 strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w paski (do dekoracji).
Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w słupki. Z pora usuń wierzchnie liście, umyj. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Cebule drobno posiekaj. Boczek pokrój w nie-zbyt dużą kostkę.
Do garnka wlej bulion, włóż marchewki, pietruszkę, por, listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotuj 20-30 min. Następnie dodaj ziemniaki, gotuj aż będą miękkie.
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek. Dodaj cebulę oraz paprykę, smaż 5-7 min. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mieloną ostrą paprykę, smaż mieszając 1-2 min. Całość zalej 1 szklanką wywaru, dodaj koncentrat pomidorowy, duś ok. 15 min. Zawartość patelni dodaj do garnka z wywarem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, udekoruj papryką pokrojoną w paski.
Składniki na 3-4 porcje: 3-4 różnokolorowe strąki papryki, 15 dag ryżu, 1 mała cebula, 10 dag gotowanego lub pieczonego kurczaka, 5 dag suszonej żurawiny, 1/2 łodygi selera naciowego, 1-2 łyżki orzechów włoskich, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.
Z papryk odetnij czubki, usuń gniazda nasienne, opłucz i osusz. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Cebulę oraz orzechy drobno posiekaj. Mięso pokrój w drobną kostkę. Seler naciowy pokrój w drobną kostkę.
Do słoiczka wlej oliwę, do-daj sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręć, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso, cebulę, orzechy, seler, żurawinę oraz natkę. Polej przygotowanym sosem winegret, wymieszaj. Sałatką wypełnij papryki. Przed podaniem włóż do lodówki.
Składniki na 4 porcje: 50 dag schabu, po 1 strąku papryki czerwonej i żółtej lub pomarańczowej, 1 garść świeżego szpinaku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Strąki papryki umyj i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 30 min, w połowie czasu strąki przewróć na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły. Gorącą paprykę przełóż do miski i szczelnie przykryj folią spożywczą lub włóż do foliowej torebki. Odłóż na 10-15 minut. Po tym czasie przekrój, usuń gniazda nasienne oraz skórkę.
Szpinak starannie opłucz pod bieżącą wodą. Zblanszuj we wrzącej wodzie (ok. 20 sekund), osącz. Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułóż połówkę papryki oraz listki szpinaku. Zwiń ciasno w roladki lub zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż roladki.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim roladki. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Rada:Pieczoną paprykę zamarynuj, będzie idealna jako przekąska lub dodatek do obiadu. 6 upieczonych papryk pokrój w pasy i włóż do słoików. Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku. W garnku zagotuj 200 ml wody oraz octu balsamicznego z 3 łyżkami miodu. Gorącym płynem zalej papryki. Słoiki zakręć, zapasteryzuj.