Reklama

Papryki faszerowane kaszą jaglaną

Pożywny obiad bez mięsa? To więcej niż możliwe- wypróbuj przepis na papryki faszerowane z kaszą jaglaną i przekonaj się sama!

Składniki

  • 4 papryki
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • łyżka oliwy
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100 g żółtego sera
  • szczypta cukru
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Papryki myjemy i wkładamy na minutę do wrzątku. Następnie odkrawamy czapeczki i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię myjemy i kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

2. Do garnka wsypujemy opłukaną w zimnej wodzie kaszę, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy i gotujemy przez 15-20 minut pod  przykryciem. 

3. Na dużej patelni szklimy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, po chwili cukinię i smażymy, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. 

4. Przygotowanym farszem napełniamy papryki, posypujemy startym żółtym serem, przykrywamy czapeczką i zapiekamy bez przykrycia ok. 25 minut w 180°C.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy