Papryki faszerowane kaszą jaglaną
Pożywny obiad bez mięsa? To więcej niż możliwe- wypróbuj przepis na papryki faszerowane z kaszą jaglaną i przekonaj się sama!
Składniki
- 4 papryki
- pół szklanki kaszy jaglanej
- łyżka oliwy
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- puszka pomidorów krojonych
- 100 g żółtego sera
- szczypta cukru
- łyżeczka kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki myjemy i wkładamy na minutę do wrzątku. Następnie odkrawamy czapeczki i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię myjemy i kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Do garnka wsypujemy opłukaną w zimnej wodzie kaszę, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem.
3. Na dużej patelni szklimy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, po chwili cukinię i smażymy, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut. Wrzucamy rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy.
4. Przygotowanym farszem napełniamy papryki, posypujemy startym żółtym serem, przykrywamy czapeczką i zapiekamy bez przykrycia ok. 25 minut w 180°C.
Zobacz także: