Papryki zapiekane z ryżem i orzechami
Składniki
- po 4 papryki czerwone i zielone
- 300 g ryżu arborio
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- po 1/2 pęczka mięty i kolendry
- 1 garść liści szpinaku
- 1/3 szklanki orzechów arachidowych
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- 1 łyżka cukru
- oliwa
- sól i pieprz
1. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Smaż 3 minuty i dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora, umyty szpinak, listki mięty i kolendry. Smaż wszystko kilka minut. Dodaj koncentrat, rodzynki i posiekane orzechy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
2. Przekrój na pół umyte papryki. Napełnij je farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez godzinę w 190 stopniach C.