Para dla śledzia. Z czym smakują najlepiej?

Marynowane, w oleju, w sosie koperkowym… Znudzeni wciąż tymi samymi smakami? Sprawdźcie, z czym śledzie idealnie się komponują i wypróbujcie nowe fantastyczne dania.

123RF/PICSEL

Para dla śledzia. Z czym smakują najlepiej?

Śledź i jabłko
Cienkie plasterki jabłka możesz śmiało dodawać do wszelkich sałatek śledziowych. Tarte jabłko może idealnie podkręcić smak śmietanowo-majonezowych i jogurtowych dressingów. Masz ochotę na bardziej wyrafinowane smaki? Przygotuj kanapkę z pieczonym jabłkiem i śledziem z korzennej marynaty.

Śledź i suszona śliwka
To idealny świąteczny duet. Słodka śliwka świetnie zagra z ostrym i kwaśnym marynowanym śledziem. W postaci szaszłyczków z pumpernikla, śledzia, ogórka, śliwki z dodatkiem musztardy ma szansę zachwycić gości i domowników.
Śledź i suszony pomidor
Mniej popularne, ale równie doskonałe połączenie. Idealnie nadaje się do tworzenia wykwintnych przekąsek na świąteczny stół. Rolmopsy z suszonym pomidorem i orzechami, mini kanapki i koreczki ze śledziem suszonym pomidorem i oliwkami są proste w przygotowaniu i efektowne. Suszone pomidory to także świetny dodatek do tatara ze śledzia.
Śledź i gotowane ziemniaki
Gotowane ziemniaki w plasterkach (np. z poprzedniego dnia) to idealny składnik sałatki śledziowej. Bogate w skrobię oporną ziemniaki na zimno dają uczucie sytości na długo, ich łagodny smak jest też świetnym uzupełnieniem dla śledzia. Wystarczy połączyć plastry ziemniaków, kawałki filetów śledziowych, cienko pokrojoną cebulkę i dodać jogurtowo majonezowy dressing lub vinegret. Pikantne warzywa: rzodkiewki, szczypior, rzeżucha, koper lub rzepa też sprawdzą się w takiej sałatce.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?