Pascha wielkanocna

Składniki
- 3 łyżki migdały
- 3 łyżki rodzynki
- owoce do dekoracji
- 1 szklanka śmietana
- 5 sztuk żółtka
- 5 dag suszone figi
- 1 i 1/4 szklanki cukier puder
- 2 łyżki kandyzowana skórka z pomarańczy
- 1 kg chudy twaróg
- 1 łyżka cukier waniliowy
- 20 dag masło
- 5 dag daktyle
5-6 osób
Twaróg przepuścić przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Daktyle, migdały, rodzynki i figi posiekać. Skórkę kandyzowaną pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodawać śmietanę.
Naczynie z masą wstawić do większego z wrzącą wodą. Ubijać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem, twarogiem i bakaliami.
Gotową masę wyłożyć do wysokiej formy. Formę odwrócić, postawić na talerzu i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować.