Reklama

Paski w pomarańczowym sosie

Składniki na 4 porcje

  • 500 g łopatki wołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 niedużej żółtej i pomarańczowej papryce
  • 7 gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

1. Tymianek myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy tymianek, czosnek, odrobinę pieprzu i soli, mieszamy.

2. Łopatkę wołową płuczemy pod bieżącą wodą, oszuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski. Mięso przekładamy do miski  i mieszamy z marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.

3. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy warzywa w paski. Oprószamy pieprzem, solą i słodką papryką, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 3 minuty podsmażamy paprykę. Zalewamy sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie.

Reklama

4. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso w marynacie, aż się podrumieni. Przekładamy paprykę z sokiem i całość dusimy jeszcze 3-5 minut. Podajemy ciepłe z chlebem lub bagietką czosnkową. 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy