Paski w pomarańczowym sosie
1. Tymianek myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy tymianek, czosnek, odrobinę pieprzu i soli, mieszamy.
2. Łopatkę wołową płuczemy pod bieżącą wodą, oszuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski. Mięso przekładamy do miski i mieszamy z marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
3. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy warzywa w paski. Oprószamy pieprzem, solą i słodką papryką, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 3 minuty podsmażamy paprykę. Zalewamy sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
4. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso w marynacie, aż się podrumieni. Przekładamy paprykę z sokiem i całość dusimy jeszcze 3-5 minut. Podajemy ciepłe z chlebem lub bagietką czosnkową.