Pasta do kanapek: Krem z buraków

Składniki
- 25 dag tłustego białego sera mielonego
- 10 dag serka śmietankowego
- 2 duże buraki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
1. Buraki dobrze wyszorować. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec ok. 50 minut - sprawdzić widelcem, czy są miękkie, wyjąć, wystudzić.
2. Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać sery, chrzan, posiekaną cebulę, oliwę. Zmiksować w blenderze, doprawić do smaku.
Jak elegancko zaprezentować danie na talerzu?
Smak ma ogromne znaczenie, ale od dawna wiadomo, że jemy również oczyma. Właśnie dlatego szefowie kuchni w najlepszych restauracjach dbają nie tylko o to, by potrawy były pyszne, ale układają je na talerzach z artystyczną kreatywnością i zegarmistrzowską precyzją. Warto zainspirować się ich pracami i wypracować własny styl.














