Pasta z bakłażana
Przepis Anny Starmach.

Składniki
- 1 duży bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- grzanki do podania
Upiecz bakłażana: przekrój go wzdłuż, natnij powierzchnię tak, aby powstała kratka, posyp solą, polej oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok ułóż czosnek (w łupinkach). Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Aby upiec paprykę, nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i włącz funkcję grill. Piecz, aż papryka mocno się przyrumieni - obracaj ją z każdej strony, aby równo się przypiekła.
Obierz upieczone składniki ze skórki, następnie zmiksuj je z tahini i oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z grzankami.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.
