Reklama

Reklama

​Pasta z bakłażana

Przepis Anny Starmach.

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • grzanki do podania

Upiecz bakłażana: przekrój go wzdłuż, natnij powierzchnię tak, aby powstała kratka, posyp solą, polej oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok ułóż czosnek (w łupinkach). Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Aby upiec paprykę, nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i włącz funkcję grill. Piecz, aż papryka mocno się przyrumieni - obracaj ją z każdej strony, aby równo się przypiekła.

Obierz upieczone składniki ze skórki, następnie zmiksuj je z tahini i oliwą. Dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z grzankami.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy