Pasztet po królewsku ze śliwkami
Składniki
- 20 dag wątróbki cielęcej
- 70 dag łopatki wieprzowej
- pół szklanki mleka
- 35 dag słoniny
- 40 dag cielęciny
- 2 jajka
- 20 dag śliwek suszonych
- 2 cebule
- 15 dag smalcu
- 2 bułki
- gałka muszkatołowa
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- olej
- sól i pieprz
Wątróbkę pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Śliwki zalej wrzątkiem, po paru minutach odsącz, pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę, słoninę, cielęcinę pokrój, oprósz solą i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj grubo pokrojoną cebulę. Całość przykryj i duś, aż mięso puści sok. Wówczas wsyp ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz. Zalej 3 szklankami wody i duś przez godzinę.
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wątróbkę i bułkę. Duś, aż bułka wchłonie cały płyn. Następnie wystudź i trzykrotnie zmiel. Masę przypraw gałką muszkatołową. Wbij jajka, dodaj śliwki i dokładnie wymieszaj.
Foremkę wysmaruj olejem. Przełóż do nich masę i mocno ją ubij, stukając foremkami o blat stołu. Wetknij śliwki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temp. 200° C.