Pasztet z pieczarek i migdałów

Składniki
- 1 łyżka płatki migdałowe
- 1 łyżka gęsta śmietana
- szczypta pieprz kajeński
- 40 dag pieczarki
- 1 szklanka siekane migdały
- 1 łyżeczka suszony tymianek
- 4 ząbki czosnek
- 10 dag małe kapelusze pieczarek
- 3 łyżki masło
- 2 łyżki jajka
- 1 łyżka bułka tarta
- 1 łyżka sok z cytryny
- duża cebula
5-6 osób
Pieczarki oczyść. Kapelusze małych sztuk skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem kajeńskim i odstaw na 2 godz. Resztę pieczarek pokrój.
Na 2 łyżkach masła podsmaż siekaną cebulę i czosnek, dodaj krojone pieczarki i chwilę smaż razem. Zmniejsz ogień i smaż aż płyn odparuje. Przestudź. Zmiksuj z migdałami, śmietaną, jajkami, tymiankiem i solą.
Formę nasmaruj masłem, wysyp bułka tartą. Do polowy napełnij masą, przykryj kapeluszami pieczarek, a te resztą masy. Posyp płatkami migdałowymi. Pasztet ustaw w blaszce z gorącą wodą. Razem umieść w gorącym piekarniku i piecz 40 minut.