Patisony faszerowane mięsem mielonym
Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci placków.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej w garnku 4 łyżki oliwy. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mieloną wołowinę. Oprósz solą i pieprzem. Smaż przez 15 minut na średnim ogniu, mieszając.
2. Na podsmażone mięso wylej mleko. Duś przez kilka minut, aż płyn odparuje, a następnie wlej bulion.
3. Odetnij wierzchołki patisonów. Wydrąż warzywa. Miąższ pokrój i dodaj do mięsa razem z posiekanymi paprykami, pietruszkami i natką. Smaż przez 5 minut.
4. Napełnij farszem patisony i wstaw do piekarnika. Piecz w 175 st. C przez 40 minut.
Zobacz także: