Pęczotto z pieczarkami

Rodzajów ziaren jest mnóstwo, a przepisów na nie – całe księgi. Wypróbuj przepis na pyszne pęczotto z pieczarkami.

Pół godziny i pyszny obiad gotowy
Pół godziny i pyszny obiad gotowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka pęczaku lub kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 duża marchewka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Kaszę wsypać na sito i dokładnie wypłukać pod bieżącą, zimną wodą.

2. Zagotować trzy szklanki osolonej wody. Wlać olej, wrzucić ziele. Do wrzątku wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Ziarna powinny wchłonąć całą wodę.

3. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem około 5 minut.

4. Do pieczarek dodać pokrojoną w cienkie paski marchewkę oraz odsączony groszek. Wymieszać, dusić 4 minuty. Warzywa doprawić solą i pieprzem.

5. Na koniec dodać kaszę, wymieszać z warzywami, udekorować listkami natki pietruszki.

Zobacz także:

Zupa krem z pieczarek po prowansalskuStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?