Pełnoziarnisty pleśniak z czarną porzeczką
Osoby z nietolerancją laktozy wcale nie muszą rezygnować z małego co nieco na deser!

Składniki
- 5 jajek
- 100 g margaryny bez laktozy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 słoik (250 ml) dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Obie mąki przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kawałki margarynę, żółtka i 1/2 szklanki cukru. Rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Prostokątną formę wyłóż pergaminem i natłuść. Na dnie rozsyp 1/2 kruszonki. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2. W tym czasie białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem (1/4 szklanki). Na podpieczonym spodzie rozsmaruj.
Zobacz także: