Pełnoziarnisty pleśniak z czarną porzeczką

Osoby z nietolerancją laktozy wcale nie muszą rezygnować z małego co nieco na deser!

Część kruszonki, którą zamierzasz zwieńczyć wypiek, zamiast z cynamonem wymieszaj z przyprawą do piernika. Podbije smak czarnej porzeczki.
Część kruszonki, którą zamierzasz zwieńczyć wypiek, zamiast z cynamonem wymieszaj z przyprawą do piernika. Podbije smak czarnej porzeczki.123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 jajek
  • 100 g margaryny bez laktozy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 słoik (250 ml) dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Obie mąki przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kawałki margarynę, żółtka i 1/2 szklanki cukru. Rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Prostokątną formę wyłóż pergaminem i natłuść. Na dnie rozsyp 1/2 kruszonki. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

2. W tym czasie białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem (1/4 szklanki). Na podpieczonym spodzie rozsmaruj.

Zobacz także:

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas