Pieczarki faszerowane

Przekąska? Śniadanie? A może przystawka? Faszerowane pieczarki są wielozadaniowe i zasmakują wszystkim domownikom!

Pieczarki faszerowane z jajkiem przepiórczym i parmezanem
Pieczarki faszerowane z jajkiem przepiórczym i parmezanem123RF/PICSEL

Składniki

  • 16 średniej wielkości pieczarek
  • 16 jaj przepiórczych
  • 5 plastrów surowego boczku
  • średnia cebula
  • 2 łyżki serka mascarpone lub śmietankowego
  • 2 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki albo tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i boczek drobno siekamy. Pieczarki myjemy i ostrożnie oddzielamy ogonki od kapeluszy. Ogonki siekamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, boczek oraz posiekane ogonki pieczarek. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski, dodajemy serek, sól, pieprz, natkę pietruszki i mieszamy. Nadzieniem wypełniamy pieczarki na płasko. Posypujemy serem i do każdej wbijamy przepiórcze jajko. Układamy grzyby na blasze i pieczemy w 170°C przez 20-25 minut.

Zobacz także:

Wonton chińskie pierożki z pieczarkami i imbiremStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas