Pieczarki faszerowane
Przekąska? Śniadanie? A może przystawka? Faszerowane pieczarki są wielozadaniowe i zasmakują wszystkim domownikom!
Składniki
- 16 średniej wielkości pieczarek
- 16 jaj przepiórczych
- 5 plastrów surowego boczku
- średnia cebula
- 2 łyżki serka mascarpone lub śmietankowego
- 2 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki albo tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i boczek drobno siekamy. Pieczarki myjemy i ostrożnie oddzielamy ogonki od kapeluszy. Ogonki siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, boczek oraz posiekane ogonki pieczarek. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski, dodajemy serek, sól, pieprz, natkę pietruszki i mieszamy. Nadzieniem wypełniamy pieczarki na płasko. Posypujemy serem i do każdej wbijamy przepiórcze jajko. Układamy grzyby na blasze i pieczemy w 170°C przez 20-25 minut.
Zobacz także: