Reklama

Pieczarki nadziewane zielonym purée

Składniki na 10 sztuk

  • 10 dużych pieczarek
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g brokułu
  • 75 g boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 250 ml mleka
  • 20 g masła
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Brokuł podziel na różyczki. Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 min. Wrzuć brokułowe różyczki i gotuj jeszcze ok. 10 min. Odcedź. Gorące rozgnieć lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przełóż do rękawa cukierniczego.

2. Natkę i cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pieczarki umyj. Odetnij nóżki i pokrój je w kostkę. Boczek przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Przełóż do miseczki. Na tłuszcz, który pozostał ze smażenia wrzuć cebulę oraz nóżki pieczarek. Mieszając smaż 5-8 min. Oprósz mąką, wymieszaj. Wlej śmietankę i mleko. Podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Dopraw do smaku. Dodaj przesmażony boczek oraz natkę, wymieszaj.

Reklama

3. Pieczarki wypełnij purée. Na dno żaroodpornego naczynia wylej sos. Ułóż pieczarki. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz również:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy