Pieczarki nadziewane zielonym purée
Przygotowanie:
1. Brokuł podziel na różyczki. Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 min. Wrzuć brokułowe różyczki i gotuj jeszcze ok. 10 min. Odcedź. Gorące rozgnieć lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przełóż do rękawa cukierniczego.
2. Natkę i cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pieczarki umyj. Odetnij nóżki i pokrój je w kostkę. Boczek przesmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Przełóż do miseczki. Na tłuszcz, który pozostał ze smażenia wrzuć cebulę oraz nóżki pieczarek. Mieszając smaż 5-8 min. Oprósz mąką, wymieszaj. Wlej śmietankę i mleko. Podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Dopraw do smaku. Dodaj przesmażony boczek oraz natkę, wymieszaj.
3. Pieczarki wypełnij purée. Na dno żaroodpornego naczynia wylej sos. Ułóż pieczarki. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz również: