Pieczeń z mięsa mielonego w ziołach
Z pieczonymi ziemniaczkami i cukinią.
Kromki namoczyć w zimnej wodzie. 3 ząbki czosnku oddzielić, resztę główki przekroić na pół.
Paprykę i 2 ząbki czosnku pokroić w kostkę.
W misce zmieszać: mięso, paprykę, odciśnięte pieczywo, ajwar, czosnek i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Uformować pieczeń i umieścić na blasze (zostawić wolne miejsce), obok ułożyć przekrojoną główkę czosnku. Piec w 175 st.C przez godzinę 15 minut.
Ziemniaki wymyć, skropić oliwą i posypać solą, po 30 minutach pieczenia ułożyć na blasze obok pieczeni.
Ząbek czosnku drobno pokroić, zioła posiekać. Cukinie pokroić na kawałki.
Cukinie skropić oliwą, dodać część ziół i czosnek, podsmażyć na patelni.
Miękkie masło ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę, dodać zioła, bułkę tartą, lekko posolić. 10 minut przed końcem pieczenia na blachę dodać cukinię, a pieczeń posmarować przygotowanym masłem. Piec na złoty kolor.