Pieczeń z nadzieniem
Można ja zrobić na kilka sposobów, ale ta z jajkiem w środku smakuje wyśmienicie.
Przygotowanie
4 jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, odetnij końcówki (dzięki temu jajka będą lepiej do siebie przylegały). Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wystudź. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Do miski włóż mięso, dodaj jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, musztardę oraz natkę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na blacie rozłóż kawałek folii spożywczej. Na niej ułóż plastry boczku - tak, by na siebie nachodziły. Rozłóż masę mięsną, przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, nadając mu prostokątny kształt.
Na jednym brzegu w rządku ułóż jajka, zwiń mięso formując roladę. Ułóż ją w żaroodpornym naczyniu. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: