Reklama

Pieczone filety po portugalsku

Dorsz to ulubiona ryba Portugalczyków, ale danie można przygotować z innych gatunków, a także dodać kilka krewetek.

Czas przyrządzenia: 45 minut

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2 cebule
  • 2 papryki spiczaste
  • 5 pomidorów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka pokrojonej natki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, chili

Przygotowanie:

1. Ryby umyć, oczyścić, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. 

2. Cebule obrać, pokroić na półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w pierścionki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę.

3. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, dodać paprykę (kilka pierścionków odłożyć), smażyć pięć minut. Dodać pomidory, zmiażdżony czosnek roztarty z odrobiną soli, liście laurowe, chili, sól oraz pieprz, wymieszać. 

4. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nich umieścić ryby, na wierzchu położyć plasterki papryki. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 25-30 minut.

5. Gotowe danie posypać natką kolendry i od razu podawać na stół w naczyniu, w którym było przygotowane. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: ryba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy