Pieczone filety po portugalsku
Dorsz to ulubiona ryba Portugalczyków, ale danie można przygotować z innych gatunków, a także dodać kilka krewetek.
Przygotowanie:
1. Ryby umyć, oczyścić, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
2. Cebule obrać, pokroić na półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w pierścionki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę.
3. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, dodać paprykę (kilka pierścionków odłożyć), smażyć pięć minut. Dodać pomidory, zmiażdżony czosnek roztarty z odrobiną soli, liście laurowe, chili, sól oraz pieprz, wymieszać.
4. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nich umieścić ryby, na wierzchu położyć plasterki papryki. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 25-30 minut.
5. Gotowe danie posypać natką kolendry i od razu podawać na stół w naczyniu, w którym było przygotowane.
Zobacz także: