Reklama

Pieczone gruszki na cieście

Ten owocowy deser to świetna propozycja do podania w czasie przyjęcia. Goście będą zachwyceni.

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 2 gruszki
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Połóż je na cieście i wykrój z niego kształt gruszek. 

2. Owoce napełnij dżemem. Ułóż na cieście posmarowanym żółtkiem. Miąższ natnij delikatnie nożem i oprósz cukrem. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw gruszki i piecz około 15 minut, aż się lekko zarumienią. Podawaj lekko ostudzone, udekorowane owocami. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: ciasto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Przejdź na