Pieczone mielone

Z mięsa mielonego można wyczarować wiele ciekawych dań. Wypróbuj kilka naszych pieczeni, które możesz podawać w wersji na zimno i na gorąco.

Pieczeń rzymska w cieście francuskiem
Pieczeń rzymska w cieście francuskiem123RF/PICSEL

Pieczeń rzymska

Przygotowanie: Do mięsa włóż namoczone bułki, posiekaną cebulę, starty na tarce surowy ziemniak, i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Szpinak zblanszuj i delikatnie przypraw. Jajka ugoruj na twardo.

Wysoką brytfannę posmaruj oliwą, wyłóż pergaminem i ciastem francuskim. Przełóż mięso połowę mięsa, na środku wzdłuż brytfanny połóż szpinak a na nim ułóż kolejno całe jajka i przykryj szpinakiem. Całość przykryj reszta mięsa i dokładnie ugładź. Zalep na górze brzegami ciasta francuskiego. Wierz posmaruj surowym jajkiem. Piecz od 50 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku.

Pikantne talarki drobiowe

Przygotowanie: Tosty obierz ze skórki, środki namocz w mleku. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko. Dodaj odciśnięte tosty, cebulę oraz starty żółty ser, keczup i kaszkę. Wsyp rozmaryn. Masę mięsną przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dobrze wyrób.

Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej. Posmaruj ją cienko olejem. Z masy mięsnej uformuj niezbyt gruby wałek. Ułóż go na folii i zawiń. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180° C. Po przestudzeniu potnij pieczeń w plastry. Serwuj z piure z marchewki i buraczków. Udekoruj natką.

Z warzywami

Przygotowanie: Mięso wymieszaj ze śmietaną i jajkami. Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do mięsa. Wszystko przypraw ziołami. Warzywa obierz i pokrój w długie paski.

Niewielką cześć mięsa wyłóż na dno blachy wyłożonej pergaminem, na nim ułóż podłużnie pokorne warzywa, przykryj mięsem. Przekładaj na przemian warzywa i mięso. Wygładź wierzch. Piecz 50 minut w temp. 180° C.

Pieczeń z warzywami
Pieczeń z warzywami123RF/PICSEL

Pieczeń z indyka ze szpinakiem

Przygotowanie: Szpinak rozmroź, wyjmując go dzień wcześniej, z zamrażarki. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Dopraw czosnkiem, pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mięso zmiel w maszynce i wymieszaj z łyżką mąki oraz niewielką ilością soli. Żółtka oddziel od białek i ubij z nich pianę. Połącz z żółtkami i dodaj do szpinaku. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Na obsypanej mąką desce uformuj mięsny prostokąt, na nim rozłóż farsz szpinakowy, a następnie zwiń. Roladę posmaruj miodem, obłóż gałązkami natki pietruszki i zawiń w folię do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 80 minut w temperaturze 200° C.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?