Pieczone pierożki

Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!

Pieczone pierożki z pomidorowym sosem sprawdzą się idealnie jako przekąska na każdym przyjęciu
Pieczone pierożki z pomidorowym sosem sprawdzą się idealnie jako przekąska na każdym przyjęciu123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka

na farsz

  • 25 dag sera feta
  • 1/2 papryki
  • 6 suszonych pomidorów
  • 12 oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 garść liści bazylii

na sos

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Mąkę posiekać z masłem, dodać 1 jajko, śmietanę i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

2. Pomidory z puszki przelać do garnka, dodać posiekany czosnek. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką, zblendować.

3. Paprykę, papryczkę chili, oliwki, pomidory, liście bazylii i cebulę posiekać, ser pokruszyć. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć koła o średnicy 8-10 cm. Nałożyć farsz, zakleić. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika, piec 40 min w temp. 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.

Zobacz także:

Wonton chińskie pierożki z pieczarkami i imbiremStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas