Pieczone pierożki
Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!
Składniki
na ciasto
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
na farsz
- 25 dag sera feta
- 1/2 papryki
- 6 suszonych pomidorów
- 12 oliwek
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 garść liści bazylii
na sos
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę posiekać z masłem, dodać 1 jajko, śmietanę i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
2. Pomidory z puszki przelać do garnka, dodać posiekany czosnek. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką, zblendować.
3. Paprykę, papryczkę chili, oliwki, pomidory, liście bazylii i cebulę posiekać, ser pokruszyć. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć koła o średnicy 8-10 cm. Nałożyć farsz, zakleić. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika, piec 40 min w temp. 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.
Zobacz także: