Pieczone warzywa z sosem tzatziki

Składniki
- 1 burak
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 batat
- 50 g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 1 główka czosnku
- sól niskosodowa, pieprz, papryka suszona
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 garście rukoli
na sos tzatziki
- 2 ogórki kiszone lub 1 świeży
- 4–5 łyżek serka twarogowego 2%
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżki octu jabłkowego
- sól niskosodowa, świeży zmielony pieprz
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w ćwiartki, paski, kostkę. Przełóż do naczynia z pokrywą i posyp łyżeczką papryki, szczyptą soli i pieprzu. Przykryj i dokładnie wymieszaj, potrząsając pojemnikiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp warzywa i rozmieść równo na blasze.
Główkę czosnku przekrój w poprzek i ułóż obok warzyw. Piecz około 20 minut w 190°C. Całość przełóż do miski, dodaj liście rukoli, posyp orzechami i pestkami. Na koniec dodaj wyciśnięte z łupinek ząbki czosnku i polej oliwą. Podawaj z sosem tzatziki, posyp fetą.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"
