Pieczone ziemniaki z farszem
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
na farsz
- 15 dag pokrojonego w drobną kostkę chudego boczku
- 4 posiekane cebulki
- 4 łyżki śmietany
- 10 dag startego żółtego sera cheddar
- sól
- pieprz
na sos
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki keczupu
- mały ogórek kwaszony
- mała cebula
- 2 łyżeczki szczypiorku
- pieprz
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Przekrój na pół, nie docinając do samego końca. Wyjmij z nich gniazdka wielkości orzecha włoskiego.
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce, aby się przegryzły.
Ziemniaki nadziewaj przygotowanym farszem. Zawiń w folię i piecz w żarze grilla przez 15 minut (Ważne! Można je piec tylko w żarze z węgla drzewnego).
Majonez wymieszaj z keczupem. Ogórek,cebulkę i szczypiorek drobno pokrój. Wymieszaj wszystkie składniki. Pieprz, sól i cukier dodaj do smaku. Sos podawaj z ziemniakami.
Zobacz także: