Pieczone ziemniaki z sałatką
Sos będzie ostrzejszy, jeśli dodasz do niego dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę albo drobno posiekaną papryczkę chili.
Składniki
na 8 porcji:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia (co najmniej 20 dag każdy)
- 1 cebula
- 35 dag szynki konserwowej
- 10 dag korniszonów
- 25 dag pomidorków cherry
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka majonezu
- sól,
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 200°C.
Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać z łupin, umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć. Korniszony pokroić w talarki, pomidorki cherry podzielić na połówki.
Śmietanę wymieszać z jogurtem, musztardą, majonezem, posiekanym szczypiorem, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione warzywa i szynkę. Podawać na połówce ziemniaka.
Zobacz także: