Pieczony camembert z jabłkiem
Z tymiankową gruszką i sosem truskawkowo-granatowym
Składniki na 4 porcje:
camembert
kwaśne jabłko
laska wanilii
sok z ½ cytryny
pieprz mielony
kilka liści młodego szpinaku
kilka liści sałaty
Tymiankowa gruszka:
gruszka
łyżka miodu
¼ szklanki wody
kilka listków świeżego tymianku
kilka listków świeżego rozmarynu
Sos truskawkowy:
200 g mrożonych lub świeżych truskawek
2 łyżki brązowego cukru
szklanka soku z granatu
2-3 listki świeżej bazylii
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jabłko, ziarna wanilii i sok z cytryny. Składniki dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zetnij górę camemberta i ją odrzuć. Na wierzchu sera ułóż kawałki jabłka. Ser zapiekaj w piekarniku w 120 stopniach do momentu, aż się zrumieni i zacznie bulgotać.
Wlej na patelnię miód i wodę. Dorzuć tymianek i rozmaryn. Gotuj do momentu, aż woda zacznie się pienić. Dodaj cienkie plastry gruszki i poczekaj, aż zmiękną. Ułóż je na pergaminie i odstaw do wystygnięcia. Na patelnię wsyp truskawki i cukier. Poczekaj, aż truskawki zaczną się rozpuszczać i dolej sok z granatów. Gotuj, aż truskawki staną się pulpą, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z sałatką ze szpinaku, sałaty i gruszek, polaną sosem truskawkowym.