Pieczony camembert z orzechami

Szukasz pomysłu na ciekawą kolację? Polecamy przepis na pieczony camembert w płynnym miodzie.

Płynny miód- ten naturalny słodki dodatek świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami
Płynny miód- ten naturalny słodki dodatek świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami123RF/PICSEL

Składniki

  • serek typu camembert
  • garść orzechów włoskich
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • szczypta soli
  • jabłko

Sposób przygotowania:

1. Godzinę przed pieczeniem wyjmij ser z lodówki, aby się ogrzał do temperatury pokojowej (nie rozwijaj z opakowania).

2. W tym czasie umyj jabłko, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój owoc w plastry. Rozłóż je na papierze i piecz w temperaturze 170°C do chwili, aż plastry lekko się pomarszczą. Wyjmij i wystudź.

3. Rozpakuj ser i niezbyt głęboko natnij go w kilku miejscach. Rozchyl nacięcia i wciśnij w nie pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Posyp ziołami oraz szczyptą grubo mielonej soli.

4. Blachę wyłóż papierem i połóż ser. Piecz około 20 minut w 190°C.

5. Gorący ser ułóż na plasterkach jabłka, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.

Zobacz także:

Pieczony ser brie z miodem i orzechami w cieście filoStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?