Pieczony camembert z orzechami
Szukasz pomysłu na ciekawą kolację? Polecamy przepis na pieczony camembert w płynnym miodzie.

Składniki
- serek typu camembert
- garść orzechów włoskich
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- mały ząbek czosnku
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
- szczypta soli
- jabłko
Sposób przygotowania:
1. Godzinę przed pieczeniem wyjmij ser z lodówki, aby się ogrzał do temperatury pokojowej (nie rozwijaj z opakowania).
2. W tym czasie umyj jabłko, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój owoc w plastry. Rozłóż je na papierze i piecz w temperaturze 170°C do chwili, aż plastry lekko się pomarszczą. Wyjmij i wystudź.
3. Rozpakuj ser i niezbyt głęboko natnij go w kilku miejscach. Rozchyl nacięcia i wciśnij w nie pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Posyp ziołami oraz szczyptą grubo mielonej soli.
4. Blachę wyłóż papierem i połóż ser. Piecz około 20 minut w 190°C.
5. Gorący ser ułóż na plasterkach jabłka, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.
Zobacz także: