Pieczony kurczak z brzoskwiniami

Pieczony kurczak z brzoskwiniami to klasyka w nowym wydaniu
Pieczony kurczak z brzoskwiniami to klasyka w nowym wydaniu123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka
4

1. Zrobić marynatę: zmieszać olej, sok z cytryny, ocet, miód, posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu, dodać paprykę, sól, pieprz. Marynatą natrzeć mięso, włożyć do rękawa do pieczenia i do lodówki na 3 godziny. Przed pieczeniem włożyć do rękawa rozmaryn i masło.

Piec 30 minut (180°C), polewając syropem z brzoskwiń.

2. Razem układać brzoskwinie i porcje kurczaka.

Zobacz także:

Katarzyna Popowska to kobieta orkiestra Styl.pl