Składniki:
3kg całego łososia, filetowanego, ze skórą
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa seafood rub
3 ząbki czosnku
6 łyżek masła
3-4 małe cebule, cienko pokrojone
1 zielona papryka, drobno pokrojona
1 żółta papryka, drobno pokrojona
200g pomidorków cherry
Garść świeżych ziół, np. oregano
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Połóż połówki ryb na cienkiej folii. Natrzyj czosnkiem i połową masła, posyp przyprawą seafood rub.
3. Wyłóż cebulę, paprykę i pomidorki. Posmaruj resztą masła. Przypraw solą i pieprzem.
4. Zawiń ciasno każdą rybę w folię spożywcza. Umieść w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Łosoś powinien być ciągle różowy w środku.
5. Podawaj ciągle zawiniętego w folię.
Oglądaj ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network" (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00), w którym prezentujemy przepisy, które pozwolą zasmakować Świąt Bożego Narodzenia w pełni, eksponując bogactwo możliwości tkwiące w celebracji tego magicznego czasu.
Wypróbuj też:
Przepisy pochodzą z programów: Hiszpańskie smaki na Boże Narodzenie, Przy świątecznym stole Siby, Gwiazdka pełna smaku, Boże Narodzenie w dwunastu odsłonach.