Pieczony pstrąg z imbirem
Nie masz pomysłu na rybę wigilijną? Nietypowy, aromatyczny pstrąg podawany z imbirem i kardamonem będzie idealną potrawą świąteczną. Z pewnością zaskoczy domowników swoim nietypowym smakiem.

Składniki
- 4 pstrągi patroszone tęczowe
- 4 duże marchewki
- 7 ząbków czosnku
- 4 duże kawałki imbiru
- Kilka łodyg kardamonu oraz plastry cytryny i pomarańczy do ozdoby
na marynatę
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka chilli, soli morskiej oraz tymianku
- kilka łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieramy marchew, imbir oraz czosnek, a następnie kroimy.
Składniki na marynatę umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy.
Do środka pstrąga wkładamy łodygę rozmarynu, a następnie polewamy go marynatą. Całość umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.
Po wyjęciu z lodówki wkładamy do niego imbir, marchew i część czosnku.
Na wierzchu kładziemy resztę czosnku oraz imbiru.
Zawijamy pstrąga w papier do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po tym czasie odwijamy, kładziemy go na talerzu i przyozdabiamy cytryną oraz pomarańczą.

Zobacz także: