Pieczywo – nie wyrzucaj suchego

article cover
123RF/PICSEL

Pieczywo – nie wyrzucaj suchego

Odśwież Podeschnięte odzyska świeżość w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na parze. - Skrop chleb albo bułki wodą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Opiekaj 5-6 minut. - Posmaruj skórkę pieczywa mlekiem i przez 10 sekund podgrzewaj w mikrofalówce. - Zagotuj wodę w garnku. Umieść sitko nad parą, połóż pieczywo, przykryj i zostaw na 2-3 minuty.
Odśwież Podeschnięte odzyska świeżość w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na parze. - Skrop chleb albo bułki wodą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Opiekaj 5-6 minut. - Posmaruj skórkę pieczywa mlekiem i przez 10 sekund podgrzewaj w mikrofalówce. - Zagotuj wodę w garnku. Umieść sitko nad parą, połóż pieczywo, przykryj i zostaw na 2-3 minuty. 123RF/PICSEL
Opiecz w tosterze To najszybszy sposób na podeschnięte pieczywo. Włóż kromki do tostera i gotowe! Jedz je na słodko lub słono, np. z masłem orzechowym i dżemem, miodem albo z wędliną, sałatą, pomidorem. Po lekkim opieczeniu możesz także położyć na każdym plasterek wędliny, żółtego sera i pomidora, posypać bazylią, a potem wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Opiecz w tosterze To najszybszy sposób na podeschnięte pieczywo. Włóż kromki do tostera i gotowe! Jedz je na słodko lub słono, np. z masłem orzechowym i dżemem, miodem albo z wędliną, sałatą, pomidorem. Po lekkim opieczeniu możesz także położyć na każdym plasterek wędliny, żółtego sera i pomidora, posypać bazylią, a potem wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.123RF/PICSEL
Przyrządź tartę Czerstwy chleb lub bułka świetnie nadają się na spód do tego przysmaku. Posmaruj formę tłuszczem i ułóż kromki pieczywa. Kawałkami możesz wyłożyć także boki. Skrop lekko wodą i wstaw na 6-7 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Gdy spód będzie się zapiekał, przygotuj farsz, np. z brokułów z dodatkiem czosnku, mozarelli i przypraw. Roztrzep 4 jajka z 1/4 szklanki śmietany kremówki. Dodaj czosnek, sól, pieprz, bazylię. Przełóż brokuły na podpieczone kromki pieczywa i zalej przygotowaną miksturą. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 200°C.
Przyrządź tartę Czerstwy chleb lub bułka świetnie nadają się na spód do tego przysmaku. Posmaruj formę tłuszczem i ułóż kromki pieczywa. Kawałkami możesz wyłożyć także boki. Skrop lekko wodą i wstaw na 6-7 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Gdy spód będzie się zapiekał, przygotuj farsz, np. z brokułów z dodatkiem czosnku, mozarelli i przypraw. Roztrzep 4 jajka z 1/4 szklanki śmietany kremówki. Dodaj czosnek, sól, pieprz, bazylię. Przełóż brokuły na podpieczone kromki pieczywa i zalej przygotowaną miksturą. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 200°C.123RF/PICSEL
Zagęść zupę Będzie o wiele smaczniejsza niż z mąką. Zwłaszcza gdy zagęścisz ją razowym pieczywem o wyrazistym smaku. Połam chleb i dodaj do zupy lub sosu pod koniec gotowania. Z czerstwego pieczywa przygotujesz też śląską wodziankę. Zalej chleb gorącą wodą, dodaj przesmażony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Gotowe!
Zagęść zupę Będzie o wiele smaczniejsza niż z mąką. Zwłaszcza gdy zagęścisz ją razowym pieczywem o wyrazistym smaku. Połam chleb i dodaj do zupy lub sosu pod koniec gotowania. Z czerstwego pieczywa przygotujesz też śląską wodziankę. Zalej chleb gorącą wodą, dodaj przesmażony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Gotowe!123RF/PICSEL
Wykorzystaj inaczej! Czerstwe pieczywo przyda się nie tylko do przyrządzania potraw. - Kawałkiem suchego chleba wyczyścisz zamszowe buty, torebkę, kurtkę. Pocieraj zabrudzone miejsca tak długo, aż plamy znikną. Potem wyszczotkuj zamsz, aby przywrócić mu ładny wygląd. - Suchą kromką zetrzesz ze ściany ślady kredek i ołówka, które zostawiły twoje wnuki. - Piętkę czerstwego chleba wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem, brokułem lub kapustą. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu.​
Wykorzystaj inaczej! Czerstwe pieczywo przyda się nie tylko do przyrządzania potraw. - Kawałkiem suchego chleba wyczyścisz zamszowe buty, torebkę, kurtkę. Pocieraj zabrudzone miejsca tak długo, aż plamy znikną. Potem wyszczotkuj zamsz, aby przywrócić mu ładny wygląd. - Suchą kromką zetrzesz ze ściany ślady kredek i ołówka, które zostawiły twoje wnuki. - Piętkę czerstwego chleba wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem, brokułem lub kapustą. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu.​123RF/PICSEL
Zrób panierkę Tarte pieczywo świetnie się do tego nadaje. W panierce z grahamki albo razowego chleba z dodatkiem pestek dyni lub słonecznika kotlety i krokiety będą zdrowsze. Nabiorą też bardziej wyrazistego smaku. Do starcia użyj dobrej jakości wypieków - bez konserwantów, barwników, polepszaczy i substancji zagęszczających.
Zrób panierkę Tarte pieczywo świetnie się do tego nadaje. W panierce z grahamki albo razowego chleba z dodatkiem pestek dyni lub słonecznika kotlety i krokiety będą zdrowsze. Nabiorą też bardziej wyrazistego smaku. Do starcia użyj dobrej jakości wypieków - bez konserwantów, barwników, polepszaczy i substancji zagęszczających.123RF/PICSEL
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?