Pieczywo – nie wyrzucaj suchego

Kupiłaś za dużo? Nie martw się. Czerstwy chleb i bułki świetnie nadają się do robienia pysznych dań.

123RF/PICSEL

Pieczywo – nie wyrzucaj suchego

Odśwież

Podeschnięte odzyska świeżość w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na parze.

- Skrop chleb albo bułki wodą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Opiekaj 5-6 minut.

- Posmaruj skórkę pieczywa mlekiem i przez 10 sekund podgrzewaj w mikrofalówce.

- Zagotuj wodę w garnku. Umieść sitko nad parą, połóż pieczywo, przykryj i zostaw na 2-3 minuty.
Opiecz w tosterze

To najszybszy sposób na podeschnięte pieczywo. Włóż kromki do tostera i gotowe! Jedz je na słodko lub słono, np. z masłem orzechowym i dżemem, miodem albo z wędliną, sałatą, pomidorem.

Po lekkim opieczeniu możesz także położyć na każdym plasterek wędliny, żółtego sera i pomidora, posypać bazylią, a potem wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Przyrządź tartę

Czerstwy chleb lub bułka świetnie nadają się na spód do tego przysmaku. Posmaruj formę tłuszczem i ułóż kromki pieczywa. Kawałkami możesz wyłożyć także boki. Skrop lekko wodą i wstaw na 6-7 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. 

Gdy spód będzie się zapiekał, przygotuj farsz, np. z brokułów z dodatkiem czosnku, mozarelli i przypraw.

Roztrzep 4 jajka z 1/4 szklanki śmietany kremówki. Dodaj czosnek, sól, pieprz, bazylię. 

Przełóż brokuły na podpieczone kromki pieczywa i zalej przygotowaną miksturą. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 200°C.
Zagęść zupę

Będzie o wiele smaczniejsza niż z mąką. Zwłaszcza gdy zagęścisz ją razowym pieczywem o wyrazistym smaku.

Połam chleb i dodaj do zupy lub sosu pod koniec gotowania. Z czerstwego pieczywa przygotujesz też śląską wodziankę.

Zalej chleb gorącą wodą, dodaj przesmażony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Gotowe!
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas