Piernik marchewkowy z polewą serową
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj, powstanie sztywna piana.
Żółtka utrzyj z cukrami, wlej olej i jogurt.
Powstałą mokrą masę wymieszaj z marchewką. Połącz pozostałe suche składniki (proszek,sodę, przyprawy) i przełóż do masy marchewkowej. Lekko przemieszaj, dodając pianę z białek. Na koniec wrzuć kawałki czekolady i posiekane orzechy.
Ciasto przełóż do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180˚C przez ok. 50 minut.
W niedużym naczyniu wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny na gładką masę.
Na wierzch wystudzonego ciasta wyłóż masę z serka i równomiernie rozprowadź. Dekoracyjnie obsyp ciasto żurawiną.