Reklama

Reklama

Piernik marchewkowy z polewą serową

Składniki ciasto

  • 3 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • jogurt naturalny
  • 1,5 szklanki mąki
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • po 1/2 szklanki orzechów włoskich i posiekanej czekolady

Składniki polewa

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • żurawina

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj,  powstanie sztywna piana. 

Żółtka utrzyj z cukrami, wlej olej i jogurt.

Powstałą mokrą masę wymieszaj z marchewką. Połącz pozostałe suche składniki (proszek,sodę, przyprawy) i przełóż do masy marchewkowej. Lekko przemieszaj, dodając pianę z białek. Na koniec wrzuć kawałki czekolady i posiekane orzechy.

Ciasto przełóż do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz  w temp. 180˚C przez ok. 50 minut.

Reklama

W niedużym naczyniu wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny na gładką masę. 

Na wierzch wystudzonego ciasta wyłóż masę z serka i równomiernie rozprowadź. Dekoracyjnie obsyp ciasto żurawiną.

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje