Reklama

Pierogi ruskie

Pierogi to takie danie, które kojarzy nam się z domem rodzinnym i obiadem przygotowanym przez mamę lub babcię. Najpopularniejsze to pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-serowym, ale coraz większym zainteresowaniem cieszą się zupełnie inne nadzienia. Pierogi podaje się z kaszą gryczaną, mięsem mielonym, szpinakiem, ale też na słodko z owocami lub serem.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 130 ml wrzącej wody
  • 20 g masła

Składniki na farsz

  • 500 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego i ziołowego pieprzu
  • 1 cebula
  • olej

Pierogi ruskie - wykonanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do 130 ml zagotowanej wody włóż masło. Gdy się roztopi, stopniowo wlej płyn do mąki. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj jajko.

Połącz wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i szklanką wytnij kółka.

Przygotuj nadzienie: ugotuj ziemniaki. Utłucz i połącz z przeciśniętym przez praskę twarogiem. Dodaj pokrojoną i zeszkloną cebulę, dopraw.

Reklama

Na kółko ciasta połóż porcję farszu. Zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 2 min.

Podawaj pierogi z przesmażoną cebulką, śmietaną lub samym masłem.

Zobacz także inne przepisy na pierogi:

Niezwykle oryginalny przepis na pierogi z makrelą.

A jaki jest przepis na pierogi ruskie według Kuroniów?



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy