Pierogi ruskie
Pierogi to takie danie, które kojarzy nam się z domem rodzinnym i obiadem przygotowanym przez mamę lub babcię. Najpopularniejsze to pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-serowym, ale coraz większym zainteresowaniem cieszą się zupełnie inne nadzienia. Pierogi podaje się z kaszą gryczaną, mięsem mielonym, szpinakiem, ale też na słodko z owocami lub serem.
Pierogi ruskie - wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do 130 ml zagotowanej wody włóż masło. Gdy się roztopi, stopniowo wlej płyn do mąki. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj jajko.
Połącz wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i szklanką wytnij kółka.
Przygotuj nadzienie: ugotuj ziemniaki. Utłucz i połącz z przeciśniętym przez praskę twarogiem. Dodaj pokrojoną i zeszkloną cebulę, dopraw.
Na kółko ciasta połóż porcję farszu. Zlep brzegi.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 2 min.
Podawaj pierogi z przesmażoną cebulką, śmietaną lub samym masłem.
Zobacz także inne przepisy na pierogi:
Niezwykle oryginalny przepis na pierogi z makrelą.
A jaki jest przepis na pierogi ruskie według Kuroniów?