Pierogi z mięsem i kaszą
Do przesianej mąki dodaj ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju. Mieszając powoli dolewaj wodę (ok. 1 szklanka), regulując gęstość ciasta. Powinno być ono gładkie, elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeśli będzie za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste - dolej odrobinę wody. Włóż do miski, przykryj i odstaw na 15-30 minut, by "odpoczęło". Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklij drobno posiekane cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 1-2 min. Mięso zmiel w maszynce razem z marchewką i pietruszką. Dodaj do niego przestudzoną cebulę, kaszę, jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Nałóż farsz i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól ją i wlej łyżeczkę oleju. Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. 5 minut.
Zobacz także: